2019

FullSizeRender.jpg

 

De allerbeste wensen voor 2019! Het mag nog net geloof ik. Alsof het goede wensen na 3 Koningen ten strengste verboden is. Of was dat nu alleen voor de kerstboom? Maakt verder ook niet uit. Ik wens iedereen alle gezondheid, geluk en liefde. Wees vriendelijk voor anderen, maar ook zeker voor jezelf. Vrede begint bij ons.

Nu lijkt piekeren al bijna wel de nationale sport te zijn als ik ontmoetingen zowel in als buiten de praktijk mag geloven. Haal je daar de toestand in de wereld bij, dan komt er aan zorgen maken natuurlijk geen eind. Nee, ik ben geen G.B.J. Hiltermann. Het gevoel van niets kunnen doen en machteloos zijn frustreert echter menigeen. Alleen zijn we niet allemaal gemaakt om de barricades op te gaan. Niet iedereen treedt zo maar even in de grootse voetsporen van bijvoorbeeld Gandhi of Mandela. Of past in een geel hesje om maar een ander extreem te noemen.

Maar het gevoel van niets kunnen doen is niet geheel terecht. Als het ergens altijd oorlog lijkt dan is het wel in onze bovenkamer. Wat als we nu eens beginnen met vrede te stichten binnen onszelf? Rust te vinden in wat we wel of juist niet kunnen doen. Niet de mind of het ego (van wie dan maar ook) aan het stuur laten. Impulsen en de opgelegde drang naar meer, beter en hoger even laten gaan.

Is dat niet heel passief? Ja en nee, maar het is in ieder geval niet makkelijk. Sterker, we moeten waken voor het creëren van een andere frustratie van onvermogen. Daarom, blijf ook zeker vriendelijk voor jezelf in dit ontleerproces. [Start reclameblok] Acupunctuur kan daar zeker bij helpen. [Einde reclameblok] Maar ook meditatie, yoga en/of gewoon (blijven) ademen. En dan is daar de spreekwoordelijke olievlek. Of het Maharishi effect.

Heb ik nog voornemens voor dit jaar? Vooral chop wood, carry water. Maar binnen de balans iets meer nadruk op sierlijkheid, expressie en flexibiliteit. Dat is mijn persoonlijke steentje voor o.a. 2019. Breed genoeg om minimaal 365 dagen mee te vullen. Ontdek je weg en bewandel die, stap voor stap. Je ziet, er valt genoeg te doen. En nog meer te zijn. Beter één druppel in de hand, dan een gloeiende plaat in de lucht, toch? Peace... out.

 

Ronald, uw lokale acu hippie