Acupunctuur & 33 bestralingen

"Na ongeveer 8 bestralingen kunt u last krijgen van bijverschijnselen", zei de ene specialist. "Met 16 bestralingen komt er een punt dat u de neveneffecten kunt gaan bemerken", wist de andere specialist te vertellen. Niet echt een consistent verhaal van de behandelende reguliere specialisten van mijn cliënt. Hoe dan ook, bestralingen hebben een grote impact op het functioneren van lichaam en geest. Zeker als het 33 dagelijkse bestralingen betreft ter bestrijding van een hersentumor.

Cliënt kwam voor het eerst in mijn praktijk na de operatie en voor de aanvang van de bestralingen. Vervolgens kwam hij het gehele traject wekelijks voor behandeling. Nu zo'n 2 weken na de laatste bestraling kunnen we concluderen dat cliënt voorspoedig herstelde van de operatie. Maar vooral ook dat hij de 33 bestralingen zonder hevige bijverschijnselen als hoofdpijn, functieverlies of uitputting is doorgekomen. Zelfs de reguliere specialisten waren positief over het verloop en het herstel. Weliswaar met de opmerking over acupunctuur: "Als hij maar geen naalden in het hoofd steekt, vind ik het prima”. Maar goed, gelukkig was ik dat ook niet echt van plan.

Laat ik vooropstellen, ik genees geen kanker en laat geen tumoren verdwijnen. Maar ik ben ervan overtuigd dat acupunctuur fysiek en mentaal zeker kan ondersteunen bij dit soort zware trajecten. Wat ook helpt? De niet aflatende positieve en gedreven instelling van de cliënt en onvoorwaardelijke steun van zijn omgeving.