IJs(kou) als Spiegel

image1-1.jpg

Wie de praktijk via Facebook of Twitter volgt weet dat ik zo'n 2,5 week geleden een 1 daagse workshop heb gevolgd bij Wim - the Iceman - Hof. Daaruit bleek al dat ik erg enthousiast was over mijn ervaringen die dag. En als ik zo'n gevoel heb over een methode dan wil ik ook all the way. Dus heilig van plan een heel opleidingstraject te doorlopen, had ik me direct aangemeld voor de Basismodule WHM. En alsof het zo had moeten zijn kwamen er al afgelopen weekend plaatsen vrij. Dus heel kort op mijn eerste praktische kennismaking kon ik gelijk een heel weekend aan de slag.

Nu zullen alle basismodule weekenden een succes zijn voor de deelnemers, maar wat een superweekend was dit!! De locatie (Veluwe), het weer, de individuen, de groep. Alles viel perfect samen. En natuurlijk Wim Hof en de methode. Verdieping en uitbreiding van de oefeningen en meer achtergrondinformatie. Ademhalingsoefeningen i.c.m. fysieke inspanning. En natuurlijk het ijsbad op zaterdag en zondag. Koude & ijs is niet het doel, maar een meetlat en een uitdaging/krachtsoefening voor je systeem.

Waarom trekt deze methode me zo aan zullen sommigen zich afvragen. Zeker degenen die weten dat ik me veel liever in tropische sferen begeef en eigenlijk een afkeer had van kou.

Het antwoord is simpel. Bewuste controle krijgen over je gezondheid en je autonome zenuwstelsel. Dingen kunnen die de Westerse (medische) wetenschap en andere gevestigde instituten voor onmogelijk houden. Mind & lichaamsbeheersing die we in veel Oosterse disciplines zien en in de klassieke boeken lezen. Maar die tegelijkertijd vaak zijn gehuld in een mist van mystiek en soms onbegrijpelijke instructies. Het bij wijze van 3 jaar voor de deur liggen eer je naar binnen mag om vervolgens een half leven te leren voordat je maar iets bereikt. Als alles al doorgegeven wordt. Een deel dat van het Oosten dat naar het Westen is gekomen (zoals Qigong of interne gevechtskunsten) blijft daarbij ook nog eens hangen in uiterlijke vorm en diepere kennis ontbreekt.

Wim Hof deelt alles open. Controle over je gezondheid is voor iedereen bereikbaar. Extraordinary in everyone. Discipline is uiteraard nodig, maar niet eerst tig jaar hoeven trainen voordat je een glimp van je mogelijkheden ervaart. Hij werkt samen met Westerse wetenschap om een dogma te doorbreken. Om het bewijs- en tastbaar te maken voor de Westers georienteerde mind.

Zijn methode werd door Ivo Niehe, in een verder mooie rapportage met Wubbo Ockels, omstreden genoemd. Soms zelfs vergeleken met een sekte?! Wat een onzin. Zo kan je iedere groep, club of vereniging wel tot sekte bestempelen. Verwijzen we dan alle mensen met dezelfde drive, interesse en doelen naar een occult hokje?

En ja, persoonlijk voelde ik me misschien wel een Healthcare Hippie, zittend op het gras of genietend wanneer de oefeningen en de ruimtes daartussen begeleid werden met gitaar. Dat gevoel komt misschien slechts voort uit mijn affiniteit met flower power en de geweldige sfeer. Want onmiskenbaar waren de (ver)handelingen een combinatie van sereniteit, spiritualiteit en droge Westerse fysiologie. Allemaal tot doel de controle over onze Mind & Body te vergroten of terug te claimen. Elk facet in balans. En daarmee perfect aansluitend bij mijn liefde voor bijvoorbeeld Japanse acupunctuur/Toyohari.

Dus als Gezondheid, Geluk & Kracht het nieuwe Love, Peace & Happiness wordt vind ik het helemaal prima! Wim en de mensen die het traject volgen zijn op een missie. Een gezondheidsrevolutie. Voordat we dat door kunnen geven werken we eerst aan onze eigen controle. Niks vaags, maar simpelweg trainen! Tegen de achtergrond van theorie over ons zenuwstelsel en cardiovasculaire en hormonale systemen. Maar, zoals Wim zegt, vooral onder de noemer ervaren is begrijpen. Met ijs als onze spiegel.