Rugklachten: Een totaal individuele benadering

rugklachtenacupunctuur-1.jpg

Klachten aan de rug behoort tot de meest behandelde klachten in de acupunctuurpraktijk. Wat is de benadering vanuit de klassieke acupunctuur? Naast uiteraard het gebruik van naaldtechnieken kunnen ook non-invasieve instrumenten en moxa ingezet worden. Zoals altijd bestaat de behandeling uit een zogenaamde root treatment en een gedeelte symptoombehandeling. De root treatment draait om het balanceren van het systeem. Dit is al zo'n 70 tot 80% van de behandeling.

Dit vormt de basis waarop het symptoomgedeelte uitgevoerd wordt en effectiever kan werken. Met gespecialiseerde technieken kunnen we bijvoorbeeld samengetrokken spieren op de rug meer laten ontspannen. Of juist minder sterke gebieden vitaler maken. Ook de symptoomgerichte technieken hoeven overigens niet alleen lokaal te zijn; de rug kan bijvoorbeeld via distale punten op de handen en voeten beïnvloed worden.

Zoals niet iedere persoon het zelfde is, zo is dit ook van toepassing op rugklachten. Aard, oorzaak en uiting van de klachten zijn individueel. Vanzelfsprekend is de diagnose en behandeling in de Oosterse geneeskunde dat ook. Daarnaast koppelen we lichaam & geest niet los in de acupunctuur. Oorzaken kunnen zowel op het mentale als het fysieke vlak liggen en zo heeft een behandeling ook effect op beide gebieden. Vandaar, totaal & individueel!

Wil u eigenlijk geen uitgebreidere achtergronden weten van acupunctuur, maar simpelweg hulp bij rugklachten? Dat is uiteraard prima. Intellectueel begrip heeft nog nooit tot verbetering van een klacht geleid. Boek een eerste afspraak en ervaar wat een aantal behandelingen voor u kan doen. Ook hier geldt, voelen is begrijpen.