Warrior of Healing

Warrior-RA.JPG

Normaliter probeer ik in mijn blogs zoveel als mogelijk aspecten van mezelf te laten zien; gedachten, ervaringen en visie. Tegelijkertijd hou ik ook van een bepaalde stijlvorm, noem het een mengvorm tussen professionaliteit, correctheid en mystiek.

Dit blog zal iets anders van toon zijn. Nog steeds helemaal ik, maar laat ik de bewoording ‘vakkundig onprofessioneel’ noemen. Belangrijk is te weten dat ik weliswaar over een vakbreed aspect zal praten, maar niet namens vakgenoten of organisaties. Dit is een persoonlijk verhaal.

Ik kan de huidige situatie rondom Covid-19 / Corona vanuit meerdere kanten bekijken:

Ecologisch Spiritueel

Zoals ik eerder zei, een prachtige gelegenheid voor bezinning, voor stilte, voor liefde. Een reset moment voor ons als mens, om te zien dat het ook anders kan. Terwijl de ratrace uitstappen een aantal weken terug onmogelijk leek. En nogmaals, laten we dat vooral niet vergeten als de ergste crisis voorbij is. De dankbaarheid die we kunnen voelen voor dingen die we normaal voor lief namen.

Het is ook een reset moment voor moeder Aarde. De afname in vervuiling, de frissere lucht. Dolfijnen die Venetië in zwemmen (of was dat een leuke hoax?). Helder wordend water, de vogels die we nu meer horen fluiten. De pauze in en hopelijk het einde van de rücksichtlose manier waarop we met haar zijn omgesprongen. Voorbeelden genoeg.

Financieel Economisch

Uiteraard een regelrechte ramp. Praktijken van contactberoepen als de onze moeten verplicht sluiten. Ja ons geldstelsel zal hoe dan ook moeten veranderen en dit economische aspect is misschien niet het allerbelangrijkste, maar wel degelijk een realiteit waarin we nu leven.

Acupunctuur en Complementaire geneeswijzen

Zucht. Eigenlijk voor mij het meest frustrerende stuk in vele opzichten. Tot het moment van sluiting ons op 23 maart opgelegd werd, heb ik mijn praktijk open gehouden. Waarom? Vele collega’s sloten uit eigen beweging hun praktijk. Laat ik voorop stellen, dat mag ieder voor zichzelf beslissen. Zolang ze mij maar niet veroordelen. Oh wacht, 'that ship has sailed’. Maar ik bleef open omdat ik vind dat de geneeskunde die ik beoefen, veel kan bijdragen aan ons lichamelijk en emotioneel welbevinden.

Door ons als complementaire, ja dat zijn we nog steeds, therapeuten te sluiten ga je in mijn ogen onder meer uit van het volgende:

  • Wij kunnen niets bijdragen aan de gezondheid en specifiek de kracht en het immuunsysteem van de mens;

  • Wij werken niet hygiënisch en nemen geen praktijkgerichte voorzorgsmaatregelen;

  • Wij hebben niet het inschattingsvermogen om thuis te blijven als we een negatieve verandering voelen in ons systeem en welzijn of als we symptomen zien bij onze naasten;

  • Wij kunnen niet inschatten wie wel en niet een risico loopt’

En ja daarop denk ik hardop Fuck it. Excuse my French. Je behandelt een heel professioneel veld als een stel debielen. “Nou nou, dat valt toch wel mee?” Nee, dat valt helemaal niet mee. Nogmaals, ik verwoord alleen mijn eigen mening. Is dit dan de inleiding van een complot-theorie? Dat lijkt wel het stokpaardje voor iedereen die ja-knikkend maar één bron wil horen: “Het is nu geen tijd voor complot-theorieën.”

Maar los van hoe het Corona virus en deze crisis ontstaan is, heb ik de volgende vraag. Wat kan in vredesnaam de reden zijn dat zoveel ondernemers in aanmerking komen voor de eerder aangehaalde Tegemoetkoming, van schaamhaar-epileerders tot de hobby-bob marktkraam, maar wij niet? Ik krijg bijna een muisarm van het scrollen door de SBI-codes maar nee, Overig Paramedisch valt er buiten. Hoeveel praktijken komen daardoor niet potentieel in de problemen? Voor Yogascholen geldt hetzelfde. Een Body & Mind uitsluiting? Ik weet het niet zeker, maar ik hoor dat Tatoeëerders ook niet in aanmerking komen. Een goede vriendin grapte al, misschien houden ze niet van naalden.

Het gaat er dus niet om dat ik het anderen misgun, helemaal niet. Maar frappant blijft het toch wel. Verplicht sluiten, maar naar deze Tegemoetkoming kan je nu fluiten. Hoe je de theorie ook wilt noemen, de angst bij en de machtsstrijd van de gevestigde medische en/of farmaceutische orde is groot en hevig. Nee ik heb het niet over de individuele artsen en verpleegkundigen. Hun inzet is bewonderenswaardig en veel meer dan een applaus waard. Het is het systeem wat ziek is. Gezondheidszorg gaat al lang niet meer over gezondheid en al helemaal niet over de mens. Benieuwd wie er dadelijk een vaccin heeft. En wat krijgt de winnaar Pierrrrre? Mmm, misschien wordt vaccinatie wel verplicht of ten zeerste aangeraden.

Maatschappij

Er ontstaan veel mooie dingen zoals bij Ecologisch Spiritueel genoemd. Meer bewustzijn. Mooie acties voor mensen die hulp kunnen gebruiken en het risico lopen op vereenzaming. Maar er zijn ook zorgelijke ontwikkelingen. Zo las ik bijvoorbeeld een kop dat mensen moesten stoppen met 112 te bellen als ze mensen bij elkaar zagen lopen. Het eerste wat bij me naar boven kwam was: Eng-heids-gehalte 10. Doet terugdenken aan andere tijden die ik Godzijdank niet heb meegemaakt. Uiteraard moeten we mensen beschermen en afstand houden, maar dit gaf mij een bijzonder naar gevoel. En dan is dit nog ‘maar’ een pandemie.

Wat ik nog meer bedenkelijk vind is hoe groot de massa is die zich éénzijdig laat informeren. Vaak bang worden van de informatie die ze krijgen en dan ook luid schreeuwend anderen ter verantwoording roepen. Andere bronnen en invalshoeken af doen als onzin. Oogkleppen. Ja natuurlijk mag je je zorgen maken. Het is ook zorgwekkend. Heb ik dè waarheid. Is er één waarheid in deze context? Nee, maar blijf open minded. Inmiddels zouden we beter moeten weten dan alle acties en beweegredenen voor zoete koek te nemen.

En ja, dan de media. Ook buiten de Corona crisis hadden die al een hang naar het negatieve. Maar mensen, haal die achterlijke dodenteller weg. Je denkt dat je door geïnformeerd te blijven geholpen bent. Als gemiddelde burger heb je er echter geen moer aan. Zonder alles bij welke partij dan maar ook te leggen, angst zaaien is het perfecte controle-middel. Als we in het griepseizoen 2017/2018 een teller in de media-koppen hadden gehad, hadden we massaal de bunkers in gegaan of erger. Om maar niet over andere dodentellers te spreken. Jajaja, het gaat nu om de capaciteit van de zorg en de IC’s in het bijzonder.

Positief slotwoord

Mocht je op dit punt denken dat het me vooral om een geldbedrag gaat, ga dan terug naar start. Het is na het lezen van bovenstaande misschien lastig voor te stellen, maar ik ben positief gestemd. Ik geloof dat het goede zal overwinnen. ‘Mijn’ geneeswijze is er al vele eeuwen en gaat ook dit overwinnen. En zo ook wij als mens. Ik heb goede hoop en vertrouwen in een mooiere wereld voor alle levende wezens. Maar hoop en vertrouwen staan in mijn optiek niet gelijk aan passiviteit en stilzwijgend afwachten. Vrijheid van meningsuiting. Ik vecht voor mijn vak, ik vecht voor healing.

Zo. Adem diep in….en weer uit.

Driemaal is scheepsrecht Disclaimer: Bovenstaande is niet de mening van collega’s, beroepsverenigingen en andere koepelorganisaties. Dit is op persoonlijke conto. Als er nu of na de crisis nog meer negatieve maatregelen tegen ons werkveld volgen, zal dit misschien aangehaald worden als mede-oorzaak. Maar om mijn simpele uiting als (potentieel) schuldige aan te wijzen is op z’n minst naïef. Eén persoon of voorval gebruiken voor iets wat ze al lang willen is echt een drogreden om… Ok, ik hou erover op.

***

Update 7 april: Bij de 3e toevoeging zijn nu ook de codes 86.91.9 en 85.51.9 toegevoegd voor respectievelijk overig paramedische praktijken en veel yogascholen. Deze kunnen vanaf 15 april een beroep doen op de tegemoetkoming. Neemt niets weg van alle punten die ik in mijn tekst bespreek en het wil niet zeggen dat ik er persoonlijk aanspraak op kan maken, maar belangrijk is dat we bij deze regeling niet bijvoorbaat worden uitgesloten.

Vorige
Vorige

Waar rook is

Volgende
Volgende

Met welke laag heb ik het genoegen?