Xiao Yao You

zhuangzi-1.jpg

Allereerst natuurlijk een geweldig gezond & gelukkig 2018 toegewenst! Ik zou liegen als ik zou zeggen dat ik absoluut niet aan voornemens doe. Of die aan een jaarwisseling zijn verbonden is natuurlijk maar de vraag, maar na de Bourgondische feestdagen (lees: weken) is een ‘eet & drink’ reset in ieder geval op z’n plaats. Gecombineerd met het weer oppakken van lichaamstraining.

Meditatie blijft uiteraard als dagelijkse (be)oefening alsook Qigong. Al moet ik zeggen dat beiden een nieuwe inspiratie injectie hebben gekregen na mijn kennismaking met Ismet Himmet afgelopen najaar. Kortom, Zelf-cultivatie staat ook hoog op de ‘agenda’. Voldoende te (ont)leren, te lezen en te ontwikkelen.

Vele stromingen hebben mijn interesse, bijvoorbeeld: Advaita, Boeddhisme, Soefisme en natuurlijk het Daoisme. Wat me vooral boeit in deze stromingen is het gemeenschappelijke veld van stillness, ruimte en leegte en de ontvouwing van het leven van daaruit. En daaruit voortvloeiend is mijn grootste voornemen eigenlijk, minder voornemen: Minder benoemen, minder duwen & trekken, minder oordeel, minder bezit en gehechtheid, ja zelfs minder grond of houvast. Less is more, emptiness is all. Terug naar de bron van potentieel.

De Dao De Jing of de Lao Zi hebben we bijna allemaal wel van gehoord, al is het door de vele memes en mooie kaarten met quotes. De Zhuang Zi is een ander groot Daoistisch werk. Eén van de hoofdbegrippen uit het laatste boek is Xiao Yao You, wat vrij vertaald in het Engels Free and Easy wandering betekent. En dat is mijn thema voor 2018 en beyond. Van Just do it naar Simply be. Freed’om.

Ronald