Presence op het Zen Festival

image-1-e1471463658143-1.jpeg

"Zo, ik voel me weer helemaal Zen..." is een veel gehoorde uitspraak na een acupunctuursessie. Op 27 augustus sta ik samen met Ceci & Cela op het allereerste Zen festival in Nederland. Hebben Zen / Boeddhisme / Meditatie raakvlakken met acupunctuur dan, behalve genoemde uitspraak?

Meer dan je zou vermoeden. Zo arriveerde acupunctuur in Japan rond het jaar 500 vanuit China en deels via Korea, doordat boeddhistische monikken werken mee brachten op het gebied van acupunctuur & moxa. Maar ook een behandeling is meditatief. Toen aan een grote Toyohari Sensei werd gevraagd of hij mediteerde antwoordde hij: "Ja uiteraard, met iedere naaldtechniek."

Als acupuncturist dien ik awareness en presence te belichamen. Van het meditatiekussen naar de praktijk. En als je het als cliënt toe laat, van een druk hoofd naar stilte en ruimte. Zoals Thaise massage soms gekscherend yoga voor luie mensen wordt genoemd is acupunctuur misschien wel de meditatievariant: Zazen op de behandeltafel en Kinhin er omheen. Al doe ik daarmee beide tradities waarschijnlijk te kort.

Tot 27 augustus!

Meer informatie op www.zenfestival.nl