Met Wim Hof

Met Wim Hof

Cool Runnings

Wat moet een Indo in de kou? Waarom zou je uit vrije wil in een ijsbad gaan zitten of zelfs maar koud afdouchen? Buiten de zomer zwemmen in buitenwater? Niet meer dan terechte vragen, zeker voor iemand die zo’n afkeer van kou had als ik.

De redenen dat ik me ooit had opgegeven voor die eerste workshop met Wim Hof varieerden van ‘even lekker buiten je comfortzone’ tot aan de lijve ondervinden of en hoe je met de WHM je gezondheid kan beïnvloeden.

Ervaring & praktijk

Mijn ervaringen in die workshop? Wat een kracht en energie maakte het ijsbad los! Natuurlijk voorafgegaan door de andere onderdelen van deze methode: Ademhalingsoefeningen en het trainen van mindset/focus. En vooral wat een heerlijk makkelijk overdraagbare en direct te ervaren methode is het. De workshop maakt me zo enthousiast dat ik me in de trein terug direct in schrijf voor de instructeursopleiding.

Een fantastisch jaar met ook vooral intensieve training naast de vaste workshopweekenden. Een periode waarin ik zowel zelf grondig kon ervaren hoe je preventief en herstellend technieken kan toepassen om je gezondheid te bevorderen. Nu heb ik zelf zelden of nooit klachten maar als er iets sluimert gebruikte ik altijd acupunctuur voor herstel. In dat jaar kon ik mooi de WHM testen. Zo vertilde ik me één keer aan wat ijszakken. Hoezo ironie? Het effect op mijn rugspieren kon ik teniet doen met behulp van praktische toepassing van het geleerde. En, geen winterjas meer aan gehad.

Innerlijke wetenschap

Om me heen zag ik mensen met allerlei chronische aandoeningen zoals chronische vermoeidheid, COPD, reuma en Crohn die baat hadden bij de methode. En ja, het Radboud heeft wetenschappelijk aangetoond dat je met deze methode je autonoom zenuwstelsel en je immuunsysteem willens en wetens kan beïnvloeden. Echt een baanbrekend onderzoek en resultaat. Hoofdstukken in de Westers geneeskundige literatuur zullen herschreven moeten worden! Zeer belangrijk voor zowel de introductie in de Westerse wereld als voor acceptatie door de reguliere gezondheidszorg. Maar wat voor mij vooral telt is de menselijke ervaring, de aanwakkering van je potentieel.

Ik en koudetraining. Als Jamaicanen in een bobslee, maar dan anders. Een ijsbad is een fantastische belevenis, maar is optioneel. Koud afdouchen doet al veel. Ervaar het vooral zelf! Hou deze pagina en anders social media in de gaten voor komende groepsworkshops.