Compleet fit met Animal Flow: Woord & beeld

image-e1479242520295-1.jpeg

Na het behalen van mijn certificering als Animal Flow Instructor heb ik beloofd hier wat meer te vertellen over deze fantastische manier van bewegen. Aangezien het vervolgweekend met de creator van Animal Flow, Mike Fitch ook alweer 6 weken geleden plaats vond wordt het hoog tijd de belofte in te lossen.

Grondbeginselen

Animal Flow is een ground-based vorm van fitness die gebruik maakt van alleen lichaamsgewicht. Het is een complete manier van bewegen en wel o.a. hierom:

  • Het traint mobiliteit, flexibiliteit, stabiliteit, kracht, uithoudingsvermogen, controle en coördinatie.
  • Je traint op alle bewegingsvlakken. In het dagelijks leven bewegen we vooral in het sagittale vlak. Voor een totale lichaamsontwikkeling en compensatie is het dus belangrijk dat we vooral ook in het frontale en het transversale vlak trainen. Dit is wat Animal Flow bij uitstek doet!
  • Je benut volledig alle 'lichaamsbanden en kettingen': Flexie, extensie, posterior en anterior obligue.
  • Omdat het alleen gebruik maakt van lichaamsgewicht en zwaartekracht, heb je niets anders nodig dan jezelf en wat vierkante meters aan ruimte. Binnen, buiten, het is overal te beoefenen.

Dierenimitatie

De bewegingen imiteren veelal dieren, vandaar 'Animal'. Zo zijn er vormen met benamingen als: Scorpion, Ape, Beast, Crab, Bear, Leopard etc. Dieren staan er om bekend dat ze ultiem gebruik maken van hun lichaam. Animal Flow is daarom effectief èn leuk! En plezier is voor mensen een belangrijke factor om iets vol te houden en te blijven doen, naast alle aspecten voor een goede gezondheid.

Multidisciplinair

Je kunt trainen op iedere manier die je maar wenst of nodig hebt. Je kunt de verschillende vormen herhalen voor oefening en uithoudingsvermogen. Langzaam uitvoeren voor het ontwikkelen van controle en beheersing van het lichaam. In de ene workout de nadruk leggen op kracht en in de andere op stretching. Animal Flow heeft fantastische 'hele-lichaams-strekkingen'.

Het kan je complete fitness routine zijn of als ondersteunende training dienen voor atleten, vechtkunst-beoefenaars, parcours runners en nog veel meer.

Go with the Flow

En dan is er natuurlijk het Flow aspect. Alle 'afzonderlijke' bewegingen zijn te ingreren in een flow, een onafgebroken serie van bewegingen. Hierin kun je al je creativiteit in kwijt en het is vrijheid en energie in actie!

Meer visueel ingesteld? De bijgevoegde video laat alles zien wat Animal Flow kan brengen. Uitgevoerd door Mike Fitch zelf. Het is dus nog wel even oefenen voordat je op dat niveau bent. Maar dat is ook het mooie: Het kan op ieder niveau beoefend worden, zonder in te boeten aan effectiviteit, diversiteit en FUN.

Start moving, keep flowing!