Herinnering, erkenning & vergeving

"Holding on to anger is like drinking poison, and expecting the other one to die" ~Buddha

Voor mij heeft het nooit een tweestrijd opgeleverd. Maar als beoefenaar van Japanse acupunctuur en kind van ouders die de Japanse bezetting van Nederlands Indië aan den lijve hebben ondervonden kan ik niet ontkennen dat ik me af en toe afvraag: Wat zouden ze ervan gevonden hebben dat ik juist een Japanse affiniteit heb ontwikkeld? En dan met name mijn vader die de gruwelen van de oorlog altijd zichtbaar heeft meegedragen.

De vraag zal altijd een vraag blijven. Mijn hoop is slechts mijn eigen antwoord. Dat herinneringen niet vervagen en leed niet on-erkend achterblijft, maar dat de wrok en pijn niet over mensen en generaties meegedragen wordt. Makkelijk gezegd? Ben ik me ten volle van bewust. De enige ervaring die ik heb, is getuige zijn van wat er kan gebeuren als wrok ons niet verlaat.

Vorige week, 8 augustus had mijn vader 85 geworden. Een week later, morgen op 15 augustus wordt de capitulatie van Japan herdacht. Ter ere hiervan zendt de NOS Arigato uit. Een ontroerende korte film over herinnering, erkenning en vergeving.


Lees hier meer over de film en de totstandkoming: Bruggen slaan met Arigato

PersonalAartsen