Stress & the City

rotterdam-city1-1.jpg

Rotterdam is de stad van geen woorden maar daden, van harde werkers. Van iets te harde werkers blijkt nu. Maar liefst 20% van de beroepsbevolking hier heeft burn-out verschijnselen! Dit volgens een artikel in het AD. Het lijkt wel een vorig leven maar in mijn tijd als HR Manager en Consultant kreeg ik van menig kandidaat en medewerker te horen: "Mijn ambitie is manager worden / Ik ambieer een leidinggevende functie". Op de vraag waarom antwoordden ze dan dat dat nou eenmaal het carrierepad was. Hoger, meer, beter. En ja daar deed ik zelf destijds aan mee.

Dit perspectief is niet gebonden aan Rotterdam of Nederland. Tot op de dag van vandaag is het een wereldwijd fenomeen. Prestatie, prestatie, prestatie. Het ene land erger dan het andere maar toch. Hoever wilt u daarvoor gaan? Ten koste van wat? Bewust of onbewust, een vijfde van de lokale beroepsbevolking dus ten koste van hun gezondheid.

Beestenboel

Met alle druk, dreigingen, verwachtingen en frustraties die zo'n 'levensstijl' met zich mee brengt, komen we in een soort van survival stand. Een stand die ons van pas kwam toen we nog voor roofdieren en ander gevaar moesten vluchten. Het fight or flight mechanisme met o.a. een adrenaline shot als stimulans. Maar dit is een reactie voor hooguit een paar minuten. Lang genoeg om een veilige plek te bereiken.

Om een beeld te vormen van de wijze waarop velen van ons leven stelt u zich dit voor: U rent zich 5 dagen lang de benen uit het lijf voor een tijger die u op de hielen zit. Voelt u uw krachten al een beetje wegvloeien? En dit dan pak 'm beet 47 weken per jaar? Alleen worden we nu achterna gezeten door onze innerlijk carrieretijgers, familiedieren en met een beetje geluk de sociale feestbeesten. Druk en verwachtingen uit alle hoeken.

Tijd voor een resetmoment in de Havenstad

Als we kijken naar het Oosters Geneeskundig model, dan zijn emoties de interne oorzaak van klachten en ziektebeelden. Zo heeft:

- Verdriet invloed op de longen - Angst invloed op de nieren - Boosheid invloed op de lever - Overjoy invloed op het hart - Piekeren/ zorgen maken invloed op de milt

Dat werkt ook vice versa en vicieus en alles staat ook nog eens in verbinding met elkaar volgens het 5 fasen model. En hoe meer ons interne systeem verzwakt, des te kwetsbaarder zijn we voor externe factoren. U kunt zich voorstellen naar welke fysieke en en mentale staat 20% van ons zich heeft toegewerkt en op welke manier.

Acupunctuur kan de balans herstellen. Een behandeltraject kan voor een reset zorgen, van waaruit uw herstel en heling in gang kunnen worden gezet. Dit kan ik u in de praktijk bieden om u weer vitaliteit te laten ervaren. Uiteraard ook preventief, wat nog beter zou zijn. De verandering van externe factoren en lifestyle is echter aan u.

Net als ik een leven terug de switch heb gemaakt van HR in de ICT naar het vak van Acupuncturist. Weg alsmaar groeiend salaris. Weg glimmende leasebakken en andere fantastische secundaire voorwaarden. Maar, onbetaalbaar veel plezier in het werk dat ik vanuit mijn hart kan doen en waarmee ik u hoop te helpen. Wat kiest u?

AcupunctuurAartsen