Itzhak Beery

sjamanisme-acupunctuur-RA-1.jpg

Sjamanisme & Acupunctuur deel 1 Hoewel veel acupuncturisten en verwetenschappelijkers het niet graag verkondigen, acupunctuur heeft haar roots in het sjamanisme. Sterker, het oude Chinese karakter voor geneeskunde bevat het teken voor , wat vrij vertaald Sjamaan betekent.

Het woord Sjamaan komt eigenlijk uit de traditie van de Toengoes bevolking uit Siberië, maar is bij ons inmiddels ingeburgerd als aanduiding voor Healer / Ziener / Wijze in diverse culturen: Van Mongolië tot Nepal, van China tot Latijns-Amerika. Met kracht-/spiritdieren, soulwork en kleurrijke ceremonies zullen velen graag de zweverigheidkaart trekken. Maar als er iets letterlijk down-to-earth is, is het sjamanisme dat wel.

Vorige week heb ik een meer dan interessante dag gespendeerd met Itzhak Beery. Tegenwoordig woonachtig in de jungle van New York is deze bekende Sjamaan al ruim 20 jaar ingewijd in tradities uit het Amazone gebied en de Andes. Van hem verschenen o.a. de boeken Shamanic Healing: Traditional Healing for the modern world en The gift of Shamanism.

Met een klein groepje ben je dan opeens bezig met Azteeks bodywork, energy field gazing, shamanic drumming en last but not least, Naaldgebruik op de Andes manier. Hierbij maakte we gebruik van de naalden van de Takuma palm. Deze waren echt verre van bot en hoewel het non-invasief gebruik betrof, waren ze erg goed voelbaar op plekken zoals de nek, handpalm en voetzool.

Wat, zeker voor mij, enorm interessant is, is dat er een overlap is met acupunctuur. Een gebied wat bijvoorbeeld gestimuleerd wordt bij een kinderwens, komt overeen met ‘onze’ Niermeridiaan. Deze speelt ook in de Oosterse filosofie een belangrijke rol bij vruchtbaarheid. Ook een aantal belangrijke punten op de Blaasmeridiaan en de Du Mai worden standaard gebruikt.

Maar ook in het bodywork en het Shamanic drumming zaten overlappende technieken. Eigenlijk alle reading & healing facetten van die dag zijn voor mij direct toepasbaar. En zo veel herkenning. Niet in de zin van ‘oh dat weet/ken ik al’. Meer de hartverwarmende ontvangst van eeuwenoude kennis. Het openen voor een hernieuwd contact met Hemel en Aarde en vooral met jezelf.

Dit kwam niet in de laatste plaats door Itzhak Beery zelf. Met een perfecte combi van liefde, warmte, directheid en humor haalde hij het nodige naar boven. Voor mij persoonlijk kracht, helderheid en inzicht. En dat allemaal op een zaterdag met blote voeten in een Amsterdamse achtertuin.

In een volgend blog meer over sjamanisme & acupunctuur en details van deze ontmoeting.