Sjamanisme & Acupunctuur deel 2

sacredwings-1.jpg

Een vervolg en een zijsprong. Acupunctuur, Sjamaan, Healer; wat ben je nu eigenlijk en wat doe je? Sommigen vragen zich dat misschien af na mijn vorige post, waar ik mijn interesse in sjamanisme laat zien. Niet in de war van raken hoor, want uiteindelijk is het maar een naam of een label. Als je me op een gegeven moment Sjamaan wilt noemen is dat prima. Ik zou me zelfs vereerd voelen (zonder ‘lineage’ of certificering of iets dergelijks te claimen). Op mijn visitekaartje staat echter nog gewoon Acupuncturist. Een healer? Ja maar dat kan helemaal een verwarrend label zijn. I noem het liever Healing getuige of iemand die healing triggert. Maar bij iedereen zal elk woord een andere resonantie hebben.

Jeffrey Yuen, een zeer bekende beoefenaar van Chinese geneeskunde, geleerde en meester van verschillende Daoistische martial arts en geneeskundige stijlen, wijst zonder aarzeling sjamanisme aan als de bron en noemt het een niet-intellectuele vorm van healing. In deze moderne analytische tijd ben ik ervan overtuigd dat deze uitspraak als iets negatiefs wordt gezien, misschien zelfs als een belediging. Maar zo is het helemaal niet bedoeld. Want hebben we naast onze hersenen niet ook een hart? Werken we niet met gevoel/tast en intuitie? Yuen zegt verder: “Jing heeft een grote capaciteit om te creëren of te helen”.

In de Chinese Geneeskunde kan Jing (van de 3 schatten Jing, Qi & Shen) gezien worden als ons DNA of onze blauwdruk vanaf het moment van conceptie. Het bevat onze kracht, onze talenten en is opgeslagen in onze nieren. Dus het is ook niet vreemd dat ons vermogen om te healen verhinderd kan worden door vooral angst, de emotie die gerelateerd is aan de nieren.

Laten we nu even kijken naar de (kwantum) fysica en de rol van DNA en creatie. In mijn essay Awareness in Treatment (2013) beschrijf ik een experiment waarbij fotonen (subatomische lichtdeeltjes die onze wereld vormen) zich in een willekeurige formatie bevinden wanneer ze geobserveerd worden in een vacuüm reageerbuis. Op het moment dat er DNA bij wordt gevoegd neemt deze formatie een bepaalde structuur aan. Deze wordt behouden, zelfs nadat de DNA string is verwijderd.

Dus DNA heeft de capaciteit om onze wereld te beïnvloeden. En wat kan ons DNA beïnvloeden? Volgens weer een ander experiment: Ons gevoel en onze emoties, onze staat van zijn! Zelfs grensoverschrijdend als we kijken naar tijd en ruimte of afstand. Gregg Braden is een bekende auteur die zich begeeft op het snijvlak van Spiritualiteit & Wetenschap. Van zijn hand verscheen o.a. The Divine Matrix waar eerdergenoemde experimenten ook in beschreven staan. Hij vraagt op een gegeven moment aan een Tibetaanse abt: “Wat is het element dat ons verbindt met het universum, met elkaar en de wereld?”. Na een korte overpeinzing antwoordt de abt: “Compassie is hetgeen dat alles verbindt. Het is zowel een universele kracht van creatie als een menselijke emotie.” Is dat niet erg mooi? Compassie oordeelt niet. In de klassieke teksten wordt gezegd dat om compassie te ‘bereiken’ dien je een situatie te benaderen zonder sterke verwachting te hebben m.b.t. het resultaat van die situatie.

Om terug te komen op Jeffrey Yuen, hij zegt eveneens dat het belangrijk is of kan zijn om neutraal te blijven wanneer we over healing (acupunctuur/sjamanisme) spreken. Daar kan ik me uiteraard helemaal in vinden. Open awareness betekent open staan voor alle mogelijkheden, inclusief wat we soms wonderen nomen. “Geen oordeel. De Dao is spontaan”. Is dat niet precies waar het om gaat als we het over getuige zijn hebben?

Dus uiteindelijk, moeten we ons brein, ons intellect niet teveel in de weg laten staan. Ja, of het nu als sjamaan of als acupuncturist is, we zien, we voelen, ‘readen’, diagnostiseren, verwelkomen en ja we triggeren. Maar jij bent het die heelt.

N.B. Met Jeffrey Yuen heb ik in 2017 kennis mogen maken tijdens de Masterclass The Spirit of the Practitioner. Gregg Braden 'bewonder' ik als schrijver, inspirator en als persoon. Ik had het genoegen hem in 2010 te ontmoeten in Hilversum.