Mens en redder

Een week verder na de veelbesproken demonstratie van 21 juni. Drie dagen na de in het vorige blog aangehaalde rechtszaak tegen de staat. De keuze tussen:

  • Nergens heen gaan

  • Een flink eind in draf naar Groningen

  • Of gewoon naar Den Haag

Bananen neerleggen bij de lokale rechtbank was, hoe ludiek dan ook, voor mij geen optie. Maar dat is persoonlijk. Hoeveel mensen zouden er naar Groningen komen? Een demonstratie in de stad waar de regering zetelt was een week eerder al door Herr Remkes verboten en dat was nu opnieuw het geval. En er zou nog harder opgetreden worden zo werd verkondigd. “De Volksgezondheid komt in gevaar.” Ohhh is dat de reden? Net als met Hemelvaart, net als op de Dam etc. “Ja maar dat was geluk. Het kan een keer fout gaan.” Serieus? Misschien is het wel dat de mentale volksgezondheid juist beter wordt. En dat dat weer ongezond is voor het beleid dat steeds minder breed gedragen wordt.

En toch blijven ze vasthouden aan iets wat al zo breed ontkracht is. De 1,5 meter. Een onderdeel van het wanbeleid, maar wel substantieel voor het nieuwe normaal. Constant maar hameren. Want stel je voor dat het Gaslightning aan het licht komt en ze doorzien worden. Wie zijn ze? Het schijnt dat je ze niet zomaar Duitse voornamen mag geven, maar 3 ervan ‘regeren’ het land. Enfin, ik had nooit kunnen bedenken dat in een debat tussen de grote Roerganger Chairman Rutte en PVV leider Wilders ik de volgende uitspraak zou doen: Rutte, je raaskalt! Dat je dan in het debat alleen maar dit uit kunt brengen: “Wat een onzin. Daar gaat de burgemeester over....Er mag best tegen mijn beleid gedemonstreerd worden. Kijk maar naar de agrariërs vorig jaar.” Opnieuw, serieus? Popi jopie Rutte, die het over doorgesnoven hooligans heeft en het trots blijft herhalen. Ik kan de letterlijke bewoordingen niet meer terughalen, maar hij sprak ook denigrerend over oudere aanwezigen. Iets in de lijn van: “Ja ik zag ook opvallend veel grijze hoofdjes. Dat je dat op die leeftijd nog nodig hebt. Demonstreren om je kick te halen.” We hebben het over de MP van Nederland hè. Met zijn zogenaamde respect voor en bescherming van ouderen. Als ze maar koest in hun hok blijven en vooral zelf niks zeggen zeker.

Dan hebben we natuurlijk nog de vice-Roerganger met zijn vaccin=vrijheid propaganda. De EU wil nu zelfs af van de regels voor genetische manipulatie om de komst van een vaccin verder te versnellen. Ik vermoed dat der Hugo z’n slangenschoentjes volstromen van geluk. En vrees dat het weinig met Welzijn en Volksgezondheid te maken heeft en veel met belangenvermengeling. Natuurlijk behartig ons kikkerkabinet slechts andermans grotere belangen, maar laat ik voor de eenvoud even niet verder kijken dan mijn NL neus.

Virus & andere waanzin

Als er een kopstuk van een criminele organisatie of de dader in een veel besproken moordzaak voor de rechter komt, dan zien we in alle landelijke dagbladen online een live-verslag van minuut tot minuut. Maar toen de sluipmoordenaar van de vrijheid en democratie... Excuus, dat mag je niet zeggen. Toen de Staat op 25 juni jl. werd gedaagd door o.a. Willem Engel en Jeroen Pols was er letterlijk ZERO live aandacht. Niet alleen ontbrak dat bij de staatscouranten AD & Volkskrant, nee, in iedere bekende krant. Nee, niet vreemd?

Het verweer van de Staat tijdens de zitting ging weinig inhoudelijk in op de aanklacht en vragen van de tegenpartij, maar dit ene zinnetje sprong er bovenuit: “De tegenpartij geeft niet aan, welke grondrechten precies geschonden worden. Dus daar kunnen we niet gericht op in gaan.” Dus ja, lekker procedureel juridisch verantwoord verdedigd. Fijne burgers van Nederland, natuurlijk schenden we jullie grondrechten en willen we dat liever permanenter en nog extremer, maar jullie verweer pakken we het liefst op een artikelnummertje. De gewraakte rechter leek op z’n minst wat vooringenomen en niet optimaal voorbereid. Maar ja, de oorspronkelijk aangestelde rechter was verkouden geworden. Gelukkig was het geen Corona, zo bleek op de dag van het kort geding. 

Terug naar Willem Engel. Ik vind het mooi wat hij en z’n team hebben laten zien en wat hij verwoord en nog steeds doet. Als mens en wetenschapper. Wat wel is gebleken, dat Nederlanders toch volgzamer zijn dan over ons beweerd wordt. Uit welke emotionele beweegredenen dan maar ook. Eerst wellicht uit angst volgen we nauwgezet de maßnahmen van het kabinet. En op een gegeven moment loopt een deel uit frustratie achter Willem aan. Maar dan komt de volgende fase. Eerst proberen belanghebbende tegenstanders Engel negatief te portretteren. Variërend van ‘wetenschappelijke’ weerleggingen tot vileine persoonlijke aanvallen. Van gecontroleerde oppositie tot Bilderberg lid; ok, theoretisch mogelijk. 

Malieveld, zondag 28 juni om 13:30

Malieveld, zondag 28 juni om 13:30

Dan volgt de week tussen 21 en 28 juni. Van een verboden demonstratie naar een 10-steden demonstratie naar weer 1 grote demonstratie zonder DJ’s. Die ene wordt dus weer verboden, maar Willem roept toch op om dan maar op persoonlijke titel te gaan. Het moet massaal worden met Bouw in het Verzet en andere partijen. Als formaliteit wordt er nog een kort geding tegenaan gegooid maar daar weet je vrijdag al van wat de uitspraak zal zijn. En dan, na de verwachte uitspraak op zaterdag roept Willem op toch niet te gaan. Zowel steun als hoon valt hem ten deel. Maar kennelijk zoveel hoon dat de reactie-mogelijkheid op social media wordt uitgeschakeld. Zowel de oproep om niet te gaan als de reacties vind ik opmerkelijk. Willem wil ons beschermen en roept op tot liefde en geduld. En we moeten ons niet laten verleiden om mee te gaan in de agressie van de staat. Lafaard en angsthaas zie ik voorbij komen onder de nog vriendelijke reacties.

Lieve mensen, mag ik in mijn bescheiden blog jullie er op wijzen dat Willem Engel niet de nieuwe Messias is? Nee, daar heeft hij zelf ook zeker niet om gevraagd. Maar als we nou van mensen niet zo snel een grote held maken, hoeven we ‘m ook niet van zijn sokkel te trekken of spreekwoordelijk aan het kruis te nagelen. En ja, een schaap blijft een schaap, ook al kies je een andere herder. Niets mis met schapen overigens. Hebben Engel en zijn team nu afgedaan? Nee helemaal niet! Maar zouden we misschien ook zelf een keuze hebben? Zouden we ook zelf verantwoordelijkheid kunnen nemen? Willen strijden voor vrijheid en vervolgens niet naar verboden demonstraties gaan? Wat ik op FB ook al zei, dat past in het rijtje met: “De cursus omgaan met teleurstellingen gaat wederom niet door.” Als we afgaan op de grollen van autoriteiten dan komt net als die ooievaar op de Vijverberg, het Volk never nooit meer voor vrijheid terug op het Malieveld. 

Dus ja, mijn keuze was gewoon gaan naar Den Haag. Maar wat moet je als je daar met 50 man staat in plaats van 50.000. Nederland, sta toch op. Angst en vrijheid zijn niet eeuwig te verenigen. Geef jezelf als individu toch meer credits zodat we samen sterk staan en niet blijven volgen. Inspiratie en voorbeelden zijn fantastisch, maar uiteindelijk kunnen alleen wij onszelf redden.

Politie en de Zorg

Mag ik nog even een extra nuance aanbrengen in de hele discussie over de politie. Nee, de beelden (ook zonder knippen en plakken) van het excessief geweld tegen burgers zien er niet goed uit. De goedkeuring en het polariserende betoog van Herr Grapperhaus ook niet. Maar laten we de beesten wel bij de naam blijven noemen. Net als niet alle demonstranten geweldadig zijn, is het ook niet zo dat we de politie nu als één kliek moeten behandelen. Natuurlijk zitten daar volslagen idioten tussen, voor wie bevel het enige is dat telt; al gaat het om senioren of vreedzame betogers die je insluit.

En ja, gisteren, zondag, op het Malieveld antwoordde een agent op mijn vraag wat hij er nu zelf van vond, dat hij zich vooral geslachtofferd voelt door de beelden die naast MSM verschijnen. En dat hij vond dat hij moest handhaven in het kader van de Volksgezondheid, de zwakkeren moest verdedigen met een noodverordening. Zo iemand kan je op z’n minst onwetendheid verwijten., Maar goed, ik stelde de vraag.

Maar net als er op de 21e echt zoveel agenten vreedzaam achter en tussen de burgers stonden op het veld, sprak ik ook zondag de 28e een stel agenten die wel degelijk voor zichzelf dachten. En niet zomaar bevelen opvolgden. Dat laatste drukte ze overigens in het Duits uit, dus er zijn er meer die parallellen zien. Maar laat ik dat vooral niet uit z’n context halen. Zo had ik die dag dus ook een kort onderhoud met de agent op de foto en zijn collega. Ervaren mensen die niet ontmenselijkt zijn. Alle politiemensen zouden zich moeten realiseren dat het beleid wat ze met hand en tand verdedigen voor de opdrachtgevende politici, ook hun familie, partners, kinderen en kleinkinderen gaat treffen. De politie-staat zal ook de vrijheid van hun naasten afnemen. Dat besef moet breed groeien zodat ze niet tegenover, maar naast ons komen te staan. Want wat ik vervolgens zei tegen de agenten waar ik mee sprak, is dat ze een beetje hetzelfde kunnen verwachten als de Zorg. Nu worden ze gebruikt en als helden bejubeld door politici en even later zijn ze, net als voor dit hele corona gebeuren, zwaar de sjaak. Konden ze het alleen maar mee eens zijn.

Er zijn ook agenten die wel voor rede vatbaar zijn

Er zijn ook agenten die wel voor rede vatbaar zijn

Dus ja mensen, die politiemensen zijn er ook. Nuance is op z’n plaats. Wat ook voor zorg en politie geldt: Het apparaat is misschien ziek, maar echt niet iedereen die er in werkt. We moeten kijken naar de lagen erboven en iedereen die macht en geld vergaart bij respectievelijk ziekte en polarisatie.

Zijn liefde en geduld nu uit de picture? Welnee natuurlijk niet, liefde blijft. En het tegenovergestelde van geduld is niet geweld. Verharding van toon en strijd voor vrijheid? You bet! Mijn welgemeende dank voor het uitlezen. Namasté.

Vorige
Vorige

Zomeraanbod 2020

Volgende
Volgende

Flower power, machtsvertoon en de demoncratie