Flower power, machtsvertoon en de demoncratie

IMG_1885.JPG

21 juni 2020. Vaderdag, het begin van de zomer. Een demonstratie die voor het overgrote deel het karakter had van de Summer of Love eindigde met beelden die meer weg hadden van de herfst van de vrije wereld en de Nederlandse democratie. De situatie waar we eigenlijk in zitten.

Last minute op vrijdag de 19e, na verder al geruime tijd prima overleg tussen politie en organisatoren besloot burgemeester Remkes van Den Haag de aanvankelijk groots georganiseerde demonstratie van zondag te verbieden. Met een kulreden, die hij na afloop van zondag veranderde in een andere kulreden. Tot mijn verbijstering handhaafde de rechter na het kort geding het verbod.

Velen, waaronder ikzelf besloten alsnog te gaan demonstreren, wat ons goedrecht is. De demo van de organisatie mag dan verboden zijn, maar dat ontneemt burgers niet het recht om dan zonder organisatie samen te komen. Let op hoe dit al in de media gebracht werd: Viruswaanzin.nl roept mensen toch op te gaan demonstreren. PERTINENT NIET WAAR. Organisatoren hadden zich bij de uitspraak neergelegd en hadden een online programma als vervanging.

Voorafgaand aan de demo werd verkondigd dat het Malieveld de hele dag hermetisch afgesloten zou blijven. Zondagochtend al berichten in de media over aanhoudingen. Het idee erachter? Mensen demotiveren om alsnog te komen? Protesteerders bijvoorbaat al labelen als outcasts? Beetje zoals de termen complot-theoristen en x-gekkies?

De tijd dat we ons op het Malieveld bevonden was geweldig mooi. Love, peace & happiness. Mensen met allerlei achtergronden met één doel: Opstaan voor de vrijheid. En laat ik er niet omheen draaien: Heeft een fanatieke voetbalsupporter een andere look, feel & vibe dan mensen met een tamboerijn of bloemen? Ja natuurlijk. Dat is toch alleen maar mooi?! Was de sfeer grimmig zoals alle media al vroeg aan het verkondigen waren? HELEMAAL NIET. Tja, een aantal mensen vindt het al dreigend als supporters juichen voor hun club, toch Elly?

Kort eigen fragment demonstratie

Toen een groot aantal supporters het veld af liepen gebeurde dat onder een dankbaar applaus van mede-demonstranten. Ook zij stonden daar voor vrijheid. Maar goed, de grimmige sfeer waar de media al vanaf het begin over schreef, dat is de reden dat ik op Facebook o.a. het volgende onderschrift plaatste bij mijn video- en fotoimpressie: Geloof niet alles wat in de kranten staat.

Er stonden alleen maar negatieve berichten in met focus op wat er daarna gebeurde. Mensen die positieve ‘reguliere media-berichten’ op zondag hebben gezien, verzoek ik om die te mailen. Ben heel benieuwd hoeveel dat er zullen zijn. Is dat ook niet al een teken? Bijvoorbaat mijn excuses, het volgende gaat heel (ver)oordelend klinken omdat het dat ook is: Degenen die nog steeds willen beweren dat onze vaderlandse pers de objectieve waarheid verkondigt, zijn op z’n minst bijziend, hebben onder een steen gelegen of kiezen er bewust voor om de realiteit te negeren. Uiteindelijk ook een goedrecht. begrijp me niet verkeerd, Maar bereid je voor op een leven vol manipulatie en angst.

De excessen op het eind hadden verder weinig met de demonstratie te maken. Daarbij is het nog maar de vraag van welke kant er geprovoceerd werd toen de ME besloot in te grijpen. En de ouderen die schilden in hun rug geduwd kregen, een kind wat opzij moest springen voor aanstormende paarden. De mensen die op het eind omsingeld en aangehouden werden. Die zagen er allemaal niet (be)dreigend uit toch? Nogmaals, reëel gezien, zullen er aan de andere kant best supporters tussen zitten die niet de hele dag Kumbaya zingen. Maar zouden we misschien ook kunnen stellen dat er ME-ers zijn, die vooral niet het motto hebben om alleen de-escalerend en preventief aanwezig te zijn, om onze veiligheid te waarborgen? Fair enough? Misschien moeten we wel onderscheid maken tussen politie en ME? Laatste is een vraag hè, geen stelling. Denk dat we vooral in de laag erboven het politieke spel in de gaten moeten houden. Maar in de 2 uur dat ik op het Malieveld stond, stond de politie er heel gemoedelijk en niet massaal tussen. Alles was ontspannen.

Spoedwet

Natuurlijk is het een kleine overwinning dat de spoedwet niet per 1 juli van kracht is, maar uitgesteld wordt omdat na alle kritiek er opeens ‘zorgvuldig’ naar gekeken moet worden. Lieve mensen, als we niet oppassen, volgen er minuscule aanpassingen waardoor na het virus- eh zomerreces er alsnog een soortgelijke wet mag passeren. Die wet moeten we, net als wat De Jonge met onze rechten en vrijheid wil doen, ritueel verbranden. Sterker, al die nutteloze en vrijheidsberovende gedwongen maatregelen moeten nu van tafel. Niks 1,5 meter als het nieuwe normaal.

Laten we ook met ons gezond verstand en gevoel kijken naar de intentie waarmee de spoedwet geschreven is. Ja, in de feiten- en wetenschapsmaatschappij wordt zowel intentie als gevoel als iets onbelangrijks gezien. Maar is dat de intentie om onze gezondheid en veiligheid te waarborgen? Is dat een regering en ‘democratie’ die we willen?

Het schandalige grote vaccinatie-spel, waar een vaccin gekoppeld wordt aan vrijheid moet doorzien worden en in de prullenbak. Die vaccinatie-link en verplichting waarschuw ik al vanaf het begin voor. Nee, ik heb het niet over nano-bots, maar over lichaamsintegriteit en vrijheid. Over werkzaamheid, veiligheid en belangen. Monopolie en machtsmisbruik. Ik reken mezelf niet tot hardcore anti-vaxx. Maar ik ben zeker wel hardcore anti-verplichting, anti-misbruik en om het zacht uit te drukken, ‘anti-onetische ontwikkeling‘. Iedereen die zich een beetje hierin heeft verdiept, weet wat ik met dit halve woord bedoel.

Moet ik het nog een keer over de schrijnende gevolgen en situatie hebben rond ouderen, hun kinderen en kleinkinderen? De zorgbehoevenden? Ik mag toch hopen dat iedereen zich nu wel het e.e.a. realiseert met alle beelden en verhalen. Knuffelplastic, bij Gods gratie verrijdbare vitrines met je opa of oma? Allejezus. En nee, ze zijn op geen enkel moment echt en afdoende beschermd door de overheid. Alleen maar opgesloten. Zou de zorg inmiddels doorhebben dat ze weer gebruikt zijn? Dat ze na het opgeroepen applaus alleen nog klappen van financiële aard zullen krijgen? Er is geen genie voor nodig om dat te kunnen voorspellen.

Wie zwijgt stemt toe

Ik geeft toe, enigszins out of context, maar tijdens een korte Corona-gerelateerde discussie kreeg ik bijna 3 maanden geleden o.a. het volgende te horen: “Zoals de anti-vaccinatie stoerling: dankzij de gevaccineerden kan hij/zij doen alsof onkwetsbaarheid bestaat.” Dit bedoel ik niet verwijtend naar de uiter van deze uitspraak en je mag er van vinden wat je wilt, maar misschien kunnen we dat ook toepassen op de vrijheid:

“Zoals degenen die niets doen of zeggen. Of beweren dat het allemaal wel goed komt: dankzij mensen die wel opkomen voor hun vrijheid, kan hij/zij doen alsof er niets in het geding is.”

Het allerbelangrijkste, laat je niet door de media, de autoriteiten en ingezette partijen verdelen in de strijd voor vrijheid. Val niet in de valkuil van verdeel en heers. Maar laat ze hun eigen spreekwoordelijke graf graven. Ik wens viruswaanzin.nl en onszelf alle succes toe op donderdag 25 juni. Misschien tegen beter weten in, maar ik hoop op de onafhankelijkheid van de rechtspraak.

Volg mijn Facebookpagina voor alle gedeelde posts, links & updates

 

Alle Corona-gerelateerde blogs

Vorige
Vorige

Mens en redder

Volgende
Volgende

Dr. Erwin Kompanje