Vechtkunst fascinatie: Muay Boran deel 2 van 2

mb2-1.jpg

En nu ik eenmaal begonnen ben vind ik het fantastisch. Er heerst een losse sfeer met de nodigehumor. Maar ook nog steeds serieus en realistisch. Iedereen houdt rekening met je niveau en respect is een keyword. En dat is maar goed ook in mijn geval.

Rene van der Gijp zou bij het zien van mijn poging tot techniek applicatie namelijk zeggen: "Die kan er echt he-le-maal niets van." en vervolgens van zijn stoel rollen van het lachen. Je moet jezelf vooral relativeren hè. Ik neem dingen toch echt minder snel op dan toen ik nog jonger was. Maar dat maakt niet uit. Ik heb geen haast. Mijn doel is niet het zo snel mogelijk halen van graden of het willen meedoen aan wedstrijden. Ik hoop me in de breedste zin te ontwikkelen in het Muay Boran en daarbij zo min mogelijk mensen in de weg te lopen. Plezier blijft voorop staan.

Wel in de lijn van hoe er bij Pendekar en door Kru Portier getraind wordt. De kennis en kunde van het vechten spat er van af. Respectvol, scherp blijven en vooral hard trainen. En in die zin is het wel weer Kung Fu, wat vertaald kan worden als simpelweg (kunde door) hard werken.

Muay Boran: Kru Roy Portier van Pendekar Locatie: Sporthal Kralingen, Slaak 15, 3061 CR (Kralingen) Rotterdam Telefoon: +31 (0)10 -209 64 11 en mobiel: +31 (0)6 225 209 93 Geschikt voor: Iedereen. Mannen en vrouwen die een serieuze martial art willen beoefenen

Meer informatie: Van de website www.muayboran.nl (gekopieerd en geplaatst met toestemming van Kru Portier)

Muay Boran/ Pahuyuth Muay Boran, is de verzamelnaam van de verschillende authentieke Thaise Vechtstijlen waaruit Muay Thai, het Thai Boksen, is ontstaan. Muay Boran betekent letterlijk Oud Vechten, dat betrekking heeft op de gevaarlijke technieken die de Thaise strijders moesten gebruiken, mochten zij hun wapens verliezen. Authentieke Muay Boran, Pahuyuth, kent nauwelijks wedstrijden, omdat het gewoonweg te gevaarlijk is als de technieken op elkaar worden toegepast. Muay Thai, het Thai Boksen is feitelijk een gestripte versie van het Muay Boran, namelijk de wedstrijdvariant. In oude tijden konden krijgers zo met elkaar trainen, conditie en scherpte te behouden, zonder elkaar kapot te maken.

Persoonlijke ontwikkeling Het beoefenen van Pahuyuth, ‘Thaise Vechtkunsten’, heeft vooral betrekking op de ‘eigen persoonlijkheid’. Naast het continu bijschaven van aangeleerde technieken en deze te perfectioneren, is het belangrijk om de mentale houding te verbeteren. Dit is nodig is om Pahuyuth, maar ook jezelf, te kunnen doorgronden.

Effectiviteit Kru Portier is meester in de Pahuyuth, Muay Thai, Muay Boran en Krabi Krabong (gewapend vechten) en is een groot voorstander van effectiviteit. Immers, bij het niet doeltreffend beoefenen van de technieken en situaties, zijn we bezig met bewegingen die lijken op Pahuyuth, maar het absoluut niet zijn. Ze voldoen niet aan de basis, waarmee men zich uit een gevaarlijke situatie kan redden.

Onderdelen binnen Pahuyuth Pahuyuth, bevat staand, geknield en grondvechten, tevens worpen en takedowns, vallen, rollen en opstaan, vangen, breken, trekken en duwen, drukpunten en het oefenen tegen één of meerdere tegenstanders.

Samengevat bevat Pahuyuth de volgende elementen: 1. Praktijk tegen één of meerdere tegenstanders, uiterst effectief. 2. Thaise cultuur en tradities, veelal met een Boeddhistische inslag in het teken van respect. Voorbeelden zijn “Wai Kru” (respect voor de leraar), “Ram Muay” (spirituele dans – nog steeds te zien bij de Thaiboks wedstrijden), Acceptatie, Leerling, Vechter en Leraar, Leraarsdag, Reinigingsrituelen en amuletten via de tempel. 3. Mentale training met meditatie en mantra’s. 4. Lichamelijk training, bestaande uit kracht en conditietraining. 5. Wapentraining, waarbij ook wapens uit Thailand ter hand zullen worden genomen. Wapens die vaak heden ten dagen nog in de Thaise cultuur gebruikt worden. 6.Het ‘sparren’ en trainen met partners, zijn onderdelen die nodig zijn om de belangrijke vechtkwaliteiten aan te leren. Vechten in de ring, zal de beoefenaar leren om te gaan, met zijn ego, angsten, en razernij (boosheid).

Tijdens onze lessen komen alle bovenstaande onderdelen terug in de trainingen. Uiteraard is er een persoonlijk ontwikkelingsverloop en zullen trainingen aan de graduatie (niveau) van de studenten worden aangepast. Vooropgesteld van alle trainingen staan respect, effectiviteit en veiligheid.

Kru Portier "Ga altijd uit van je eigen kracht, begint altijd bij jezelf bij alles wat je doet of denkt, respecteer anderen, en probeer hen te begrijpen, wat dus impliceert dat je nooit te snel moet oordelen over anderen. Heel belangrijk is het ’Mue’ gevoel, het eenheidsgevoel. Het dient een levenswijze te worden, maar vooral zou je het leuk moeten vinden om bezig te zijn met Pahuyuth, het verdiepen in de materie met voldoende doorzettingsvermogen. Dit alles zal snel verdwijnen, zodra Pahuyuth niet meer als leuk wordt ervaren.

Pahuyuth, is voor mij een passie, de gedachte dat ik dit gevoel mag beleven, met elke nieuwe dag die ik krijg, doet mij verlangen naar morgen.

Jai Yen, Chok Dee “Kalm Hart en Veel Geluk

Kru Roy Portier